Ubytování v Českých Budějovicích poslouží k výletům na Lipno


Zajistíte-li si ubytování v Českých Budějovicích a okolí, budete mít velmi dobrou výchozí pozici pro cestování k Lipnu a na Šumavu. Lipno je naše nejdelší přehradní nádrž, měří na délku přes čtyřicet kilometrů a je to velmi významné místo pro rekreaci a trávení volného času. Z Českých Budějovic vede vlaková trať přes Český Krumlov do Černé v Pošumaví, Horní Plané a Nové Pece, anebo můžete k Lipnu zavítat z druhé strany přes Dolní Dvořiště, Vyšší Brod a Lipno nad Vltavou, kde vlaková trať končí přímo u lipenské hráze. Samozřejmě lze k Lipnu zajet autem, to je pochopitelně nejjednodušší, protože nejste vázáni na jízdní řády vlaků ani autobusů.

Frymburk na Lipně

Chcete-li vhodný tip na místa, kde by se vám to mohlo líbit, pak se vypravte na Přední Výtoň, kde je krásné koupání a velmi příjemné pláže. Pro cyklistiku je atraktivní jízda z Přední Výtoně až k hrázi a poté podél Čertových proudů do Vyššího Brodu. V těchto místech nepotkáte příliš mnoho cyklistů, kteří se směrují hlavně na Kvildu, ovšem Čertovy proudy a Čertova stěna – Luč patří k nejzajímavějším místům v okolí Lipna.

přehrada Lipno

Pokud vám vyhovuje jízda z kopce, v nenáročném terénu, pak pokračujte z Vyššího Brodu do Rožmberku nad Vltavou a do Českého Krumlova, silnice takřka v celém úseku kopíruje tok řeky a jsou odtud místy krásné výhledy na vodní hladinu a na plující vodáky. Splout si Vltavu také můžete, pokud si včas zajistíte v některé z půjčoven vodáckého vybavení kánoe, kajaky nebo raft.

Plavba po Vltavě patří k nejkrásnějším vodáckým zážitkům, proto je tu také v létě opravdu plno, a kdybyste přece jen zatoužili splout si Vltavu z Vyššího Brodu až do Českých Budějovic, můžete využít zmíněného ubytování na okraji jihočeské metropole, nedaleko od městského parku Stromovka k tomu, že s lodí zakotvíte na soutoku Malše a Vltavy, a zde si lodě vyzvedne majitel půjčovny lodí, a vy se pak přesunete do penzionu, kde budete mít nachystané veškeré zázemí.