Ať už si to myslíte či ne, kokosový cukr je potravina, která patří mezi ty, které mají nízký glykemický index. Tyto potraviny jsou více než prospěšné lidskému organismu, protože způsobují pomalé a hlavně vyrovnané zvýšení hladiny cukru v krvi, takže nezpůsobuje tzv. cukrový šok. Kromě toho tento cukr obsahuje také velkou spoustu minerálních látek a vitamínů. Je tedy velmi výživný a zdravý. Svými hodnotami je navíc vhodný i pro diabetiky.
Výrazně snižuje riziko cukrovky nebo inzulínové rezistence, ale také onemocnění žaludku.
Kokosový cukr je bohatý na minerály, vitamíny a také stopové prvky. Můžete v něm najít draslík, hořčík, zinek, síru, železo a mnoho dalších. Jedná se o zdravou alternativu k tradičnímu cukru, který zná každý z nás.
Květový cukr má mírnou karamelovou chuť a rozhodně nechutná po kokosu, jak by si mohli někteří myslet. Rozpouští se velmi snadno a to jak v tekutině, tak i na jazyku. Kokosový cukr, který je čistý, má lehce sladkou vůni. Skvěle se hodí k pečení nebo jako posyp na zákusky. Dávkování je stejné jako u normálního cukru. Dá se přidat dokonce i do bílého jogurtu nebo cereálií. Hodí se ale také jako sladidlo k oslazení nápojů a to studených i horkých.
A odkud že vlastně kokosový cukr pochází? Jako surovina se získává na ostrově zvaném Bali. Tento ostrov se nachází v Indonésii. Nektar z květů je ručně sbírán a to na kokosových palmách. Získává se naříznutím palmového okvětí. Poté, co se uvaří, se vytvoří karamel. Ten se dále drtí na jemné a drobné krystalky, které se mohou během roku měnit podle sklizně a také druhu palmy, ze kterých se cukr získává. V Asii se používá již řadu let a to jako velmi oblíbené sladidlo.
Jestliže se chcete cítit více než skvěle a kromě toho byste rádi udržovali vyrovnané vnitřní prostředí, pak začněte kokosový cukr užívat i vy ve vaší kuchyni.